Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 13°C
Açık
Van
13°C
Açık
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 16°C

BÜYÜKŞEHİR TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN YIL BOYUNCA ÇALIŞTI

19 Aralık 2022 11:53 | Son Güncellenme: 19 Aralık 2022 12:02

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için başlatılan dip çamuru temizleme çalışmaları devam ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda devam eden temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık olarak 660 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Yaklaşık 100 iş makinesi ile yapılan çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru temizlenmesi hedefleniyor. Dip çamuru temizliği, gölün ekosistemine olumlu katkı sağlarken, temizlik çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yıllar sonra çok sayıda kuş türü tekrar görülmeye başladı.

TIBBİ ATIKLAR BERTARAF EDİLİYOR Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesinin önüne geçmek için çalışan Büyükşehir Belediyesi, sağlık kuruluşlarından topladığı atıkları Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde bertaraf ediyor. Toplanan tıbbi atıkları bertaraf eden tesis, belediyenin bütçesine katkı sağlıyor.

5 İLÇENİN ESKİ ÇÖP ALANLARI ISLAH EDİLDİ Çevre sağlığının korunması ve atıkların çevreye verdiği zararların ortadan kaldırılması için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Entegre Tesisi’nin devreye girmesiyle ilçelerdeki vahşi depolama alanlarını bir bir kapattı. Bu kapsamda 2022 yılı içinde Özalp, Gevaş, Çaldıran Çatak ve Edremit ilçelerindeki eski vahşi çöp depolama alanları ıslah edilerek ağaçlandırıldı.

120 ATIK PLASTİK KUTUSU BIRAKILDI Temiz bir çevre için yürüttüğü başarılı çalışmalarla örnek olan Büyükşehir Belediyesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında plastik atıkların toplanması için İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerindeki 120 noktaya atık plastik kutusu bıraktı. Dönüşümü sağlanan plastik atıkların geri kazanılması amacıyla yürütülen çalışma ile gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmayı farkındalık ve bilinçlendirmeyi de hedefliyor.

VAN’DA CAMİLER TERTEMİZ Camii ve Kur’an kurslarında başlatılan temizlik çalışmaları yıl boyunca devam etti. 168 cami ve 78 Kur’an kursunda sürdürülen çalışmalarla cami halıları, kapı, cam, kitaplık, avizeler, ayakkabılıklar titizlikle temizlenip dezenfekte ediliyor. Yine ekiplerce camilerin lavaboları ve abdest alma alanları da temizleniyor.

MEZARLIKLARDA BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLDÜ Kent estetiği ve yolların genişletilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında kent merkezindeki mezarlıkların yıkılan duvarları yenilendi. İl genelindeki mezarlıkların bakım ve onarımlarına özen gösteren Büyükşehir Belediyesi, kente yakışır çevre duvarı inşa etti. Ayrıca yapılan çalışmalarla mezarlık alanlarında nizami bir şekilde defin işleminin yapılması da sağlandı. Belediye ekipleri ayrıca kent genelinde bulunan mezarlıkları yabani ot ve kuruyan ağaç dallarından arındırarak, mezarlık çevresindeki koruma duvarları, çeşmeler ve bankları bakım ve onarımdan geçirdi. Vatandaşların mezarlıklarla ilgili sorun yaşamaması için 12 mezarlık alanının eski tabelalarını sökerek yerine yenileri takıldı. Işıklandırılan tabelalarla mezarlıklar daha modern bir görünüme kavuştu.

ÇATAK’TA YENİ İLÇE MEZARLIĞI YAPILDI Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü, Çatak ilçe mezarlıkların kapasitelerinin dolması nedeniyle harekete geçti. Ekipler, Çatak’ta yaklaşık 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak, 2 bin mezar kapasiteli yeni ilçe mezarlığı kuruldu. Mezarlık alanı içerisinde bekçi kulübesi, çeşme, abdest alma yeri ve mescit alanı da bulunuyor.

KAÇAK HAFRİYAT İLE MÜCADELE Büyükşehir Belediyesi, şehirde hafriyat ve inşaat yıkıntılarının gelişi güzel dökülmemesi için yıl boyunca yoğun bir mesai harcadı. Bu kapsamda belediye ekipleri, hafriyat dökümü, inşaat kazı izni, inşaat yıkıntıları, dolgu izni ve kurumların yaptığı kazıları tek tek denetliyor. 2 araç ve 4 personel ile 7/24 denetimlerini sürdüren ekipler, kent merkezi ve göl çevresine hafriyat dökenlere cezai işlem uyguladı.

YIL BOYUNCA DERE VE SAHİL TEMİZLİĞİ YAPILDI Van Gölü’nün korunması ve gelecek nesillere taşınması için Büyükşehir Belediyesi çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda gölün korunması için ekipler, derelerde ve sahil kısımlarında temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Göle akan dere yataklarına kurulan mazgallarda biriken çöpler de düzenli aralıklarla temizlenerek, Göldeki kirlilik azaltıldı.

3 BİN ÖĞRENCİYE ÇEVRE VE FARKINDALIK EĞİTİMİ Büyükşehir Belediyesi, ilk ve ortaokul okullarında okuyan 3 bin öğrenciye uygulamalı olarak, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaptı. Sıfır atık hareketinin desteklenmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri gibi konularda bilgiler verilen eğitim sonrası çocuklara bilinçlendirme amaçlı geri dönüşümden üretilen, boyama kitapları, boya kalemi seti ve tohumlu kalemler hediye edildi.