Dolar 32,3670
Euro 35,0307
Altın 2.325,51
BİST 9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 13°C
Açık
Van
13°C
Açık
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 14°C
Sal 16°C

Sözleşmeli memurlar kadroya geçti işte tüm detaylar

Sözleşmeli memurlar kadroya geçti işte tüm detaylar
20 Ocak 2023 00:27 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2023 00:33

Kamudaki Sözleşmeli Personelin Kadroya Geçirilmesini İçeren Kanun Teklifi Meclis’ten Geçerek Yasalaştı


TBMM Genel Kurulu’nda kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini içeren “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte imza altına alınan, 13 Ocak 2023 tarihinde ise TBMM’ye sunulan kamuda çalışan 458 bin 615 Sözleşmeli Personelin Kadroya geçirilmesini de içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Düzenlemeyle 28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler. 458 bin 615 sözleşmeli personel; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi haklara sahip olacak.

Kadroya geçişler isteğe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personel hakları, personelin görevi sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacak. 4B’li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor. Daha önce çalışmanın kapsamına dahil edilen 50-D’li araştırma görevlileri ise, Yüksek Öğretim Kurulu’nun hazırlayacağı başka bir çalışmaya dahil edileceği gerekçesiyle söz konusu düzenleme kapsamından çıkarılmıştı.

Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnızca mahalli idareler arasında nakil yapabilecek. Diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına sahip olabilecek.

İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu’nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacak. Böylece hem sözleşmeli personelin artık kadro problemi olmayacak hem de kamu hizmetleri aksamadan işleyecek.

Mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personel 3 yılın sonunda kadroya geçeceği için mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel istihdamı için memurlar gibi KPSS zorunluluğu getirilecek. Ayrıca sözleşmeli personel ile memurlarda uygulandığı gibi disiplin ve görevden uzaklaştırmaya ilişkin hükümler getirilerek statüler arasında uyum sağlanacak. Personel sözleşmelerinde 3 yıldan sonra kadroya geçme imkanı olmayan belediyelerde diğer kamu personellerinde olduğu gibi yapılan sözleşmeler de 3+1 sistemine dahil edilecek.

Sözleşmeli çalışan kamu personelinin atamaları, 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde gerçekleştirilebilecek.

EYT düzenlemesinin ardından gözler kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro düzenlemesine çevrilmişti.

Kadro bekleyen binlerce memurun heyecanlı bekleyişi sona erdi.

 

Kanun teklifi yasalaştı

Kamuda çalışan sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

28 Kasım 2022’den önce işe başlayanlar kadroya geçecek

458 bin kişiye kadronun önünü açan teklif, 28 Kasım 2022’den önce göreve başlayanlara doğrudan kadro hakkı tanıyor.

Kadroya geçiş başvurusu için bir ay süre tanınacak.

Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek.

Belediyeler de düzenlemeye dahil

Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor.

Mahalli idarelerde çalışmak için KPSS şartı getirilecek.

Vekil ebe ve hemşireler, vekil imam hatip ile müezzin-kayyımlar da kapsamı dahilinde.

Sözleşmeli göreve başlayanlar ise 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçebilecek.

Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları, görevi sona erene dek şahsa bağlı olarak korunacak.