TÜRKİYE’NİN ALANINDA EN BÜYÜK HAREKETLİ GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ (TRACKER) TUŞBA’DA KURULUYOR
TÜRKİYE’NİN ALANINDA EN BÜYÜK HAREKETLİ GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ (TRACKER) TUŞBA’DA KURULUYOR
Türkiye’nin alanında en büyük hareketli güneş takip sistemi (tracker) olan Arısu Güneş Enerji Santrali’ni kurma çalışmaları hızla devam ediyor.
‘YILLIK 30 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK’Erciyes Holding’e bağlı Erciyes Enerji Grubu tarafından Tuşba İlçesi Arısu Mahallesi’nde yaklaşık 800 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan Güneş Enerjisi Santrali’nde panellerin montajı için geri sayım başladı. Onlarca kişinin çalıştığı inşaat alanında incelemelerde bulunan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, firma yetkilerinde çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. Van Arısu GES için öngörülen toplam yatırım tutarının 51 milyon USD olduğunu belirten Başkan Akman, “Santralin, toplam kurulu gücü 45 MWe/55 MWp’tir. Kendi alanında Türkiye’nin en büyük hareketli güneş takip sistemi olacak olan Arısu GES yıllık yaklaşık 30 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.
BAŞKAN AKMAN, ‘VAN TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNE SAHİP İLLERİ ARASINDADIR’“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her şeyin doğalını, haliyle enerjinin de doğal kaynaklısını tercih ediyoruz’’ diye kaydeden Başkan Akman, “Doğanın bize sunduğu nimetlerden faydalanırken aynı zamanda doğayı korumuş oluyoruz. Bu doğal kaynaklardan biri olan güneş enerjisi sistemi, önceden daha çok ısınma ihtiyacını gidermek için kullanırken, gelişen teknoloji ile birlikte elektrik üretiminde büyük bir artış yaşandı. Van aynı zamanda Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip illeri arasında yer alıyor. Van yıllık ortalama 3.068 saat güneşlenme süresi ve 1.635 KWh/m²’lik ışınım değerine sahiptir. İlimizin sahip olduğu bu avantajı fırsata çevirmek isteyen yatırımcıları bölgeye davet ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Son yıllarda güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu sistemlerin verimliliğini arttırmaya yönelik yapılan uygulamalara da (güneş takip sistemi) büyük önem verildiğinin altını çizen Başkan Akman, bu bağlamda hareketli güneş takip sistemi (tracker) diğer sabit sistemlere göre güneşten yararlanma süresini gün boyuna taşıyıp bu sistem sayesinde güneş enerjisinden gün boyu istifade olanağı ile kaybolan kısmın tekrar sisteme katılımı ve verimin artması sağlanabiliyor. Kısacası yıllık ortalama yüzde 38,2 daha fazla elektrik üretildiğini vurgulayan Başkan Akman, Van’da kurulacak olan bu sistemin yıl sonunda faaliyete geçmesinin beklendiğini kaydetti.