Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 22°C
Açık
Van
22°C
Açık
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 20°C
Çar 17°C

Ateşkese bu kez Katar umut oldu

Ateşkese bu kez Katar umut oldu
26 Şubat 2024 10:24 | Son Güncellenme: 26 Şubat 2024 10:26

DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, ülkedeki savaş kabinesi, Gazze’de ateşkes sağlanması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için görüşmelere devam edilmesine yeşil ışık yaktı. İsrail medyasına yansıyan haberlere göre, bunun için İsrail’den bir heyetin önümüzdeki günlerde Katar’a gitmesi beklenirken, arabulucuların bir anlaşma üzerinde ilerleme kaydettiğini belirtiliyor.

İsrail’in savaş kabinesi, görüşmelere devam kararı almadan önce ülkenin dış istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea ve iç istihbarat servisi Şin Bet’in başında bulunan Ronen Bar’ın yer aldığı heyet, Fransa’nın başkenti Paris’te ABD, Katar ve Mısır temsilcileriyle bir araya gelmişti. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, savaş kabinesinin toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Heyet Paris’ten döndü. Bir anlaşma sağlama imkânı var gibi görünüyor” dedi. Ancak Hanegbi, sağlanacak olası bir ateşkes anlaşmasının savaşın sona ereceği anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSuudi gazetesi Elaph yazdı, Orta Doğu karıştı: ‘Sinvar kaçtı!’Haberi Görüntüle

HAMAS’A UYABİLİR

İsmi açıklanmayan yetkililere atıfta bulunan İsrailli bazı basın kuruluşları, savaş kabinesinin anlaşmayı zımnen onayladığını ve İsrail’in daha ileri görüşmeler için Katar’a bir heyet göndereceğini duyurdu. Mısırlı güvenlik kaynakları da, bu hafta Doha’da Hamas ve İsrailli delegeler arasında arabulucuların mekik dokuyacağı yeni görüşmelerin yapılacağını ve Kahire’de bir sonraki turun gerçekleştirileceğini söyledi.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar tarafından geliştirilen son öneriye henüz dahil olmadığını söylüyor; ancak haberlerde yer alan taslak, ateşkesin ilk aşaması için Hamas’ın daha önceki talepleriyle büyük ölçüde örtüşüyor. Örgütün en üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye geçen hafta Kahire’deydi.

 ABD'ye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış 'en ciddi' uyarı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ABD’ye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış ‘en ciddi’ uyarıHaberi Görüntüle

BASKI ARTIYOR

Öte yandan İsrail’de Gazze’de ateşkes sağlanması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için hükümet üzerindeki baskı da artıyor. Tel Aviv ve Kudüs’te önceki akşam düzenlenen protesto gösterilerine katılan binlerce kişi, hükümete anlaşmaya varılması ve hükümetin istifa etmesi talebinde bulundu. Tel Aviv’deki gösteride, protestocuların çok sayıda caddeyi kapatması üzerine emniyet güçleri atlı polis ekipleri ve tazyikli su ile göstericilere müdahale etti.

Başbakan Benyamin Netanyahu ise ateşkes görüşmeleri için temasların sürmesine rağmen, Refah’ta askeri operasyon planlarından vazgeçmiyor. Netanyahu önceki akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hafta başında operasyon planını kabinenin onayına sunacağını belirterek, söz konusu planın sivillerin tahliyesini de kapsadığını kaydetti.

‘REFAH’A OPERASYON İSTEMİYORUZ’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, NBC ve CNN’e verdiği röportajda; Refah’a operasyon hazırlığı yapan İsrail’i uyardı. Sullivan, “Gazze’nin diğer tarafında yürütülen operasyonlar nedeniyle küçücük bir alana sıkıştırılmış 1 milyon kişiden bahsediyoruz. Aynı zamanda tüm insani yardım sistemi de burada” dedi. Sullivan, sivilleri koruyacak, güvenlik, gıda, kıyafet ve barınak sağlayacak bir plan olmadan Refah’ta ilave “askeri operasyon” istemediklerini İsrailli yetkililerle tüm görüşmelerinde açık bir şekilde dile getirdiklerini belirtti.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Sullivan, ABD, Mısır, Katar ve İsrail’in Gazze’de geçici ateşkes için rehine anlaşmasının “temel hatları” konusunda anlaşmaya vardığını da söyledi. Sullivan, Katar ve Mısır’ın Hamas’la dolaylı görüşmeler yapması gerekeceğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: , ,