Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 22°C
Açık
Van
22°C
Açık
Pts 21°C
Sal 20°C
Çar 18°C
Per 14°C

Başkan Tanış Açıkladı, Norduz Koyununun Yünü Ekonomiye Kazandırılacak

Başkan Tanış Açıkladı, Norduz Koyununun Yünü Ekonomiye Kazandırılacak
13 Şubat 2024 11:05

Van’ın Gürpınar ilçesinde üretimi durma noktasına gelen Norduz koyunu yün ürünleri, hazırlanacak projeyle yeniden canlandırılacak.
Gürpınar Belediyesi, Van Olgunlaşma Enstitüsü ve Gürpınar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile Norduz Koyunu yünlerinin işlenmesine yönelik önemli bir proje üzerinde çalışılıyor.
Van’ın Gürpınar ilçesindeki Norduz yaylalarına özgü endemik bir ırk olan Norduz Koyunundan elde edilecek yün, proje kapsamında Van Kültürüne ait ürünlerin yeniden canlandırılması ve yün atığının azaltılması için değerlendirilecek.


Proje sayesinde hem ekonomik hem de çevresel açıdan kazanım sağlanacak. Yünün işlenmesiyle elde edilecek ürünlerin değerlendirilmesiyle birlikte yeni bir fabrikanın kurulması da hedefleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “Norduz koyununun yünü, bölgenin önemli bir kaynağıdır ve bu kaynağın etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kurumlarımızla iş birliği içerisinde hazırlayacağımız bu proje, kültürümüze ait olan ve yünden hazırlanan kilim, seccade, yolluk ve kumaş gibi birçok ürünü yeniden üretime sokacağız. Son yıllarda yapılan araştırmalarda sentetik ve elyaf bazlı ürünler yerine ham maddesi yün olan tekstil ürünlerinin sağlığa fayda sağladığını göstermiştir. Her yıl binlerce koyundan kırkılan yünlerimiz çöpe gidiyor. Bu proje sayesinde sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma hedeflerimize de önemli bir katkı sunmuş olacağız. Paydaş kurumlarımızla birlikte projemizi yakın zamanda hayata geçirmek için yakın iş birliğimiz devam edecektir.” dedi.