Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 14°C
Hafif Yağmurlu
Van
14°C
Hafif Yağmurlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 16°C
Per 18°C

İngiltere, nükleer füzyon enerji üretiminde dünya rekoru kırdı

İngiltere, nükleer füzyon enerji üretiminde dünya rekoru kırdı
11 Şubat 2024 23:25

İngiltere’de 40 yıllık Nükleer Füzyon, bir deneyde daha önce hiç olmadığı kadar enerji üreterek dünyayı sınırsız ve temiz enerji hayaline bir adım daha yaklaştırdı.

JET laboratuvarındaki nükleer füzyon reaktörü, kapatılmadan önce son çalışmasında 69 megajül enerji üreterek dünya rekoru kırdı.

Araştırmacılar daha önce 2022’de 59 megajül enerji üreterek dünya rekoru kırmıştı.

Bilim insanları “Daha önce hiç yapmadığımız bir şeyi başardık” dedi.

NÜKLEER FÜZYON NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

“Yapay Güneş” olarak nitelendirilen Nükleer füzyon, küçük parçacıkları ısıtarak ve bir araya getirerek daha ağır bir parçacık oluşturur ve bu da belli bir enerjiyi açığa çıkarır.

Başarılı bir şekilde ticari seviyelere çıkarılırsa, karbon emisyonu olmadan sonsuz miktarda temiz enerji üretebilir. 

“GÜNEŞ’TEN ON KAT DAHA SICAĞA İHTİYACIMIZ VAR”

Ancak Manchester Üniversitesi Nükleer Füzyon Araştırma Görevlisi Dr. Aneeqa Khan’ın da açıkladığı gibi, bu hiç de kolay değil.

“Atomların Dünya’da bir araya gelebilmesi için Güneş’ten on kat daha sıcağa ihtiyacımız var. Yaklaşık 100 milyon santigrat ve yeterince yüksek yoğunlukta atomlara ve yeterince uzun bir süre gerekiyor” diye açıkladı.

27 YILDA ÜÇ KATINA ÇIKARILDI

Reaktörün sadece on yıl kadar faaliyette kalması öngörülüyordu ancak tekrarlanan başarılarla ömrü uzatıldı. Bugün açıklanan sonuç, 1997’deki benzer testlerde elde edilenin üç katıdır.

“FÜZYON ENERJİSİNE HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKINIZ”

Birleşik Krallık Nükleer ve Şebekelerden sorumlu Bakan Andrew Bowie şunları söyledi: “JET’in son füzyon deneyi, 1983’ten bu yana projede çığır açan tüm çalışmaların üzerine çıkmıştır. Oxfordshire’daki bilim insanları ve mühendislerden oluşan uluslararası ekip sayesinde füzyon enerjisine her zamankinden daha yakınız.” 

JET reaktörünün yeni dünya rekoru, nükleer füzyon enerjisinin potansiyelini gösteriyor. Füzyon enerjisi, temiz ve bol bir enerji kaynağı olabilir ve gelecekte dünya enerji ihtiyacını karşılayabilir.


NTV’yi sosyal medyadan takip edin