Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van 14°C
Az Bulutlu
Van
14°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 16°C
Per 18°C

SON DAKİKA HABERLER: Hamas’a iki hafta süre verildi! Refah’ın hedef alınması müzakereleri havaya uçurur…

SON DAKİKA HABERLER: Hamas’a iki hafta süre verildi! Refah’ın hedef alınması müzakereleri havaya uçurur…
11 Şubat 2024 23:21

İsrail işgal ordusunun Gazzelilerin sığındığı son nokta olan Refah’a saldırıya hazırlanması, bölgesel fay hatlarının yerinden oynamasına neden olabilir.

Halihazırda savaştan kaçıp kuzeyden güneye doğru göç eden 1 milyonu aşkın Filistinli, 7 Ekim’den önce yalnızca 275 bin insanın yaşadığı Refah’a sığınmış durumda.

Gazze’nin en güneyinde yer alan Refah’tan daha öteye gidilecek bir yer yok çünkü Mısır sınırı var ve Al Jazeera’ya göre şehrin nüfusu şu an yaklaşık 1,4 milyon.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada Refah’ı hedef alacak bir kara işgalinin İsrail ve ABD arasında giderek görünür hale gelen bölünmeyi artıracağını söyledi.

Muhtemel bir mülteci akını için sınıra tankları ve zırhlı araçları dizen Mısır ise, diken üstünde. İsrail’i defalarca uyaran Kahire yönetimi, 1979 barış anlaşmasının devre dışı kalabileceğini söylüyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, bugün Mısır’dan Hamas’a giden bir uyarıyı özel haber olarak sayfasına taşıdı.

Habere göre, Kahire Hamas’a İsrail işgal birlikleri Refah’a karadan saldırmadan önce rehine anlaşması için iki hafta süresinin olduğunu bildirdi.

Refah’ın 15 Ekim ve 14 Ocak’ta çekilmiş iki ayrı fotoğrafı. Şehir şu an çok daha kalabalık.

Kahire, yeni haftada Salı günü başlayacak ateşkes ve rehine takası müzakerelerinin yeni turuna da ev sahipliği yapacak. İsrail, Katar ve ABD son haftalarda Kahire’de bir dizi ateşkes müzakeresi yürüttü.

Gazze Şeridi’ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas’ın Mısır’ın talebine nasıl bir yanıt vereceği henüz bilinmiyor.

Ancak Hamas Refah şehrini hedef alacak bir kara saldırısının rehine takası müzakerelerini havaya uçuracağını ilan etti. El Aksa kanalına konuşan Hamas sözcüsü, Refah’ın işgalinin her türlü müzakereyi sona erdireceğini söyledi.

İsrail medyası, Hamas sözcüsünün açıklamalarını Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sözlerine yanıt olarak sunuyor.

Geride kalan 127 günde rehinelerin kurtarılmasından Hamas liderlerinin ele geçirilmesine önceden ilan edilen hiçbir sonucu sağlayamayan Netanyahu, beklendiği gibi yüzü kızarmadan Refah’ta bir kıyım olacağı yönündeki endişeleri reddetti. Dahası, Refah’ta kaçacak yeri kalmayan Filistinliler için güvenli geçiş koridoru sağlayacaklarını bile ileri sürdü.

Refah’a muhtemel bir saldırının savaşta bugüne kadar eşi görülmemiş bir felakete yol açacağı konusunda endişeler giderek büyüyor. ABD’den Hollanda’ya birçok ülkeden arka arkaya tepkiler yükselirken, Orta Doğu ülkesi Umman da Refah’ı hedef alacak bir saldırının ciddi yansımaları olacağı konusunda İsrail’i uyardı.